Sustainable energy at scale

Discover how air produces energy

Our purpose

The climate crisis is world wide a top priority. We have to deal with the climate crisis by reducing CO2. Therefore the demand for renewable energy is high. Although sustainable energy is generated a lot, we should be using the energy of the sun and the wind much more efficient than we do now. Unfortunately we are still dependant on fossil fuels at the times that the sun is not shining and the wind is not blowing. In our office in Groningen, the most northern province in the Netherlands, we are working hard to contribute to a sustainable world.

This is what we aim to do

When the wind is blowing and the sun shining, windmills and solar panels provide green energy. But there is a major problem; the energy network cannot pass on all this energy to the households and the industry. That is why wind turbines and solar panels are turned off. By storing the surplus of green energy we create a very large battery that can store much more energy than, for example, batteries.

“This large battery can save up energy that can provide electricity for all the households in the province of Groningen during 3,5 days”

Corinne Faasse - Project Director

Our technology

Once all permits have been applied for and approved, we want to build an installation at the intended location in Zuidwending. This instalation makes it possible to store energy and later pass it on to the energy network.

But how is it possible that air can be turned into electricity? Let us compare the technique to a dynamo on your bike. Movement makes energy. This is very similar to the technique we use. How this works with compressed air we will explain on this page:

The Team

Corre Energy Nederland was founded by and for people with a green heart. This team has lot  of knowledge about the subsurface, public relations, communication, permits and technology. Do you have a question about any of these topics? Don't hesitate to send us an email via our contact page.

FAQ's

Our project raises a lot of questions which we aim to answer as good as we can.

STAY INFORMED WITH THE LATEST NEWS

FOLLOW THE STORY ON INSTAGRAM

Als onze installatie gebouwd wordt bestaat die bouw uit twee delen:

- onder de grond om holtes in de zoutlaag te maken waar we perslucht in opslaan (dat doen we in samenwerking met een ander bedrijf die het zout gebruikt voor de industrie).
- boven de grond om lucht naar beneden te brengen en om het om te vormen in energie en het door te geven aan het energienetwerk.

Alles dat in de bodem plaatsvindt vindt men spannend. Logisch. Zeker in Groningen gezien de problemen die er ontstaan zijn door de gaswinning.

We zouden natuurlijk nooit aan dit project beginnen als het niet veilig is.

Er zijn namelijk grote verschillen tussen gaswinning uit zandsteen en opslag van perslucht in een zoutcaverne. Deze twee zijn eigenlijk als appels en peren. Ze zijn bijna niet te vergelijken.

Aardbevingen bij gaswinning ontstaan omdat er door de winning spanning wordt opgebouwd op de grote breuken in het reservoir. Het plotseling vrijkomen van deze spanning is een aardbeving. Gas zit in een zandsteenlaag op 2600 en 3200 meter diepte.

Zoutcavernes zijn onnoemelijk veel kleiner dan gasvelden en liggen minder diep in de ondergrond (bij Zuidwending op 1.000 meter). Hierdoor is ook de bodemdalingsschotel van een zoutcaverne vele malen kleiner dan die van een gasveld.

De persluchtopslag vindt plaats in een caverne in het zout. Zout heeft een dichte structuur, en er zitten geen grote breuken in. Er kunnen dan ook geen grote spanning worden opgebouwd die vrij kan komen als aardbeving. Het opslaan van lucht in cavernes zal dan ook geen aardbevingen kunnen veroorzaken zoals die bij de gaswinning zijn gevoeld. Wat wel mogelijk is dat er microseismische activiteit ontstaat tijdens het gebruik van de caverne door kleine bewegingen in het zout. Door deze te meten kan Corre Energy volgen hoe de caverne zich gedraagt tijdens de perslucht opslag. Daarom zal Corre Energy deelnemen in het microseismisch monitoringsnetwerk dat EnergyStock en Nobian rondom de Zuidwending zoutdome hebben geïnstalleerd.

We zullen hier de komende tijd meer over delen. Heb je vragen of maak je je zorgen? Stuur een DM of mail naar [email protected].

Meer informatie vind je ook op onze site bij de FAQ’s.
...

Het gebruik van perslucht gaat meer dan 4.000 jaar terug en is altijd een belangrijke motor geweest voor technologische vooruitgang.

Hoewel deze historische toepassingen niet gericht waren op energieopslag, bieden ze inspiratie om energie-efficiëntie van de huidige CAES-systemen te verbeteren.

Hieronder lees je een korte samenvatting:

De eerste perslucht techniek werd gebruikt om vuur aan te wakkeren. Dit werd gedaan met een zogenaamde blaasbalg. Dat is een soort pomp om lucht te richten op het hout dat je wilt verbranden.

👉 1857: Daarna werd CAES gebruikt in de mijnbouw om rotsboren aan te drijven. Dit kreeg meer naamsbekendheid toen er in 1871 de 13,7 km lange Mont Cenis Tunnel gegraven werd.
👉 1880: Daarna kreeg CAES ook bekendheid in de USA om rotsboren transport-, pomp- en stempelmachines aam te drijven.
👉 1889: Het persluchtnetwerk in Parijs begon als een systeem dat uitsluitend was ontworpen voor het regelen van klokken door impulsen van perslucht die door ondergrondse leidingen werden gestuurd.
👉 In 1889 regelde het netwerk in Parijs 8.000 klokken via 65 km leidingnet.
👉 Over een periode van 33 jaar vanaf 1896 werden achttien gigantische hydraulische luchtcompressoren gebouwd, voornamelijk in de VS, Canada, Duitsland en Zweden.
👉 In 1978 in Duitsland is een CAES plant in productie gegaan en draait nog altijd.
👉 Evenals de CAES in de VS die al sinds 1991 energie opslaat en levert wanneer het nodig is.

Wij voegen onze CAES installatie in de toekomst graag toe aan dit lijstje!

#caes #perslucht #duurzaam #groeneenergie #duurzaamnederland #windenergie
...

Door groene energie op te slaan voor momenten dat er weinig wind en zon is, zijn we steeds minder afhankelijk van fossiele brandstof. Daarmee behouden we de natuur en blijft de wereld groen. Ook voor de volgende generaties!

Help je ons door ons te volgen, ons profiel te delen en vooral je vragen te stellen?

#sustainableenergysolutions #sustainability #duurzaam #duurzaamheid #persluchtopslag #persluchttechniek #caes #compressedairenergystorage #duurzaamondernemen #groeneenergie #windenergie #zonneenergie
...

Een van de grootste voordelen van perslucht opslag is de hoeveelheid energie die we kunnen leveren.

Batterijen kunnen zo’n zes uur energie leveren. Supergoed natuurlijk! Maar dat is lang niet voldoende.

In Nederland zijn er vaak perioden van drie tot vijf dagen dat er weinig wind en zon is. Daarom hebben we meer groene energie nodig dan alleen batterijen kunnen leveren. Hiermee voorkomen we het gebruik van fossiele brandstof.

Wij geven een flinke duw in de goede richting!

Wil je meer weten? Check onze website voor meer informatie of stuur een DM!

#correenergy #persluchtopslag #sustainability #caes #050 #groningen #duurzaam #duurzaamheid #sustainableliving #sustainabledevelopment #sustainableenergy #sustainableenergysolutions
...

Opslag van duurzame energie is nog geen feit. Daarom moeten we zuinig zijn met de groene energie die er wél is om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

Hoe? 🤷‍♀️
Maak een schermafbeelding voor een taakje in de groene richting!

Let’s go! 💪
...

Wist je dat we heel graag jouw vragen over ons project beantwoorden? Check de FAQ’s op de site of stel je vraag hier!

#persluchtopslag #renewableenergy #herbruikbareenergie #sustainability #duurzaam #duurzaamheid #groeneenergie
...

Tot onze grote schrik kwamen we erachter dat er een klein laagje stof op onze socials lagen. Tijd voor een vette update dus!

Met een team van onder andere geologen, technici, communicatie specialisten, stakeholder managers en juristen timmeren we lekker aan de weg.

Dit is waar we ons op dit moment mee bezig houden vanuit ons kantoor in de Groningse media centrale:

- Vergunningen
- Nieuwe website
- Persluchtopslag op de publieke agenda
- Aankoop land

De wereld van de duurzame energie opslag is nieuw en er zijn veel nieuwe ontwikkelingen. Daarom zijn er veel kansen en soms een ook hobbels op de weg. Hierover vertellen we je in een volgende post meer!

Heb je vragen over ons project? Stuur een DM of reageer in de comments ⬇️.

👋 Team Corre Energy
...

TOP