De techniek

ontdek hoe lucht energie geeft

Een grote

batterij op lucht?

We horen je denken; hoe kan lucht energie opleveren? Dat begrijpen we natuurlijk als geen ander. Daarom leggen we het hier stap voor stap uit: De wind waait en de zon schijnt. Groene energie wordt veelvoudig opgewekt. Maar er is een probleem: we kunnen niet alle groene energie doorgeven aan het energienetwerk. Wij hebben een oplossing: we slaan energie op grote schaal. Groene energie wordt omgevormd tot samengeperste lucht en wordt bewaart in de caverne. Als er weinig wind en zon is laten we de lucht uit de caverne stromen om er met een turbine energie van te maken. De groene energie wordt doorgegeven aan het netwerk. Je bakt thuis een ei op groene energie in plaats van bijvoorbeeld gas.

Samengevat heet deze techniek: compressed air energy storage (CAES) of persluchtopslag.

De ontwerpfase

Het begint allemaal met het ontwerpen van de installatie en de twee zoutcavernes waar perslucht in wordt opgeslagen. Hiervoor is onze collega Hedzer verantwoordelijk.

Vervolgens worden de vergunningen aangevraagd en het ontwerp tot in de kleinste details uitgewerkt.

Wanneer de benodigde vergunningen verleend zijn, begint de daadwerkelijke bouw.

De bouw

De bouw is grofweg in twee delen te knippen: de ondergrondse zoutcavernes en de bovengrondse installatie.

Ondergrondse zoutcavernes zijn grote, stevige holtes in de zoutlagen in de bodem die worden gemaakt door zout op te lossen. Met spuit vocht in de zoutlaag waardoor zout vloeibaar wordt, dit heet pekel. De pekel wordt vervoert via pijpen naar de industrie. Daarna heeft de caverne rust nodig voordat het in gebruik wordt genomen. Aan de bovenkant van de caverne worden vervolgens nog onderdelen geplaatst om de aansluiting te kunnen maken met de bovengrondse installatie.

De bovengrondse installatie bestaat uit compressoren om lucht te comprimeren en in de caverne te pompen. Tijdens het comprimeren van lucht komt er veel warmte vrij. Om die lucht af te koelen voor het de caverne ingaat, maken we gebruik van hybride koeltorens. Hierdoor is de temperatuur in de caverne rond de 50 graden Celsius. Dat is een ideale temperatuur om de stabiliteit van de caverne te garanderen. Tijdens de exploitatie van de CAES-faciliteit, in de opslagfase, wordt elektriciteit gebruikt om lucht in de opslagcaverne te persen. In de opwekkingsfase wordt de perslucht vrijgegeven en verwarmd om turbines aan te drijven, die indien nodig elektriciteit produceren. Bij het terug leveren van stroom aan het elektriciteit netwerk maken we gebruik van twee Turbine Expanders met een totaal vermogen van 320 MW. Tijdens de expansie van de lucht koelt deze af. Daarom moeten we de lucht weer iets opwarmen.

Feiten en cijfers

Om elektriciteit op te wekken gebruiken we in Nederland 58% aardgas, 26% steenkool en 13% andere vormen van energie. Slechts 8% van onze energie komt uit hernieuwbare energiebronnen.

Onze technologie maakt het mogelijk om 4 gigawatt aan energie op te slaan. Dit kun je vergelijken met de elektriciteitsbehoefte van ongeveer van alle huishoudens in de provincie Groningen.

Blijf op de hoogte het laatste nieuws

volg het verhaal op Instagram

Als onze installatie gebouwd wordt bestaat die bouw uit twee delen:

- onder de grond om holtes in de zoutlaag te maken waar we perslucht in opslaan (dat doen we in samenwerking met een ander bedrijf die het zout gebruikt voor de industrie).
- boven de grond om lucht naar beneden te brengen en om het om te vormen in energie en het door te geven aan het energienetwerk.

Alles dat in de bodem plaatsvindt vindt men spannend. Logisch. Zeker in Groningen gezien de problemen die er ontstaan zijn door de gaswinning.

We zouden natuurlijk nooit aan dit project beginnen als het niet veilig is.

Er zijn namelijk grote verschillen tussen gaswinning uit zandsteen en opslag van perslucht in een zoutcaverne. Deze twee zijn eigenlijk als appels en peren. Ze zijn bijna niet te vergelijken.

Aardbevingen bij gaswinning ontstaan omdat er door de winning spanning wordt opgebouwd op de grote breuken in het reservoir. Het plotseling vrijkomen van deze spanning is een aardbeving. Gas zit in een zandsteenlaag op 2600 en 3200 meter diepte.

Zoutcavernes zijn onnoemelijk veel kleiner dan gasvelden en liggen minder diep in de ondergrond (bij Zuidwending op 1.000 meter). Hierdoor is ook de bodemdalingsschotel van een zoutcaverne vele malen kleiner dan die van een gasveld.

De persluchtopslag vindt plaats in een caverne in het zout. Zout heeft een dichte structuur, en er zitten geen grote breuken in. Er kunnen dan ook geen grote spanning worden opgebouwd die vrij kan komen als aardbeving. Het opslaan van lucht in cavernes zal dan ook geen aardbevingen kunnen veroorzaken zoals die bij de gaswinning zijn gevoeld. Wat wel mogelijk is dat er microseismische activiteit ontstaat tijdens het gebruik van de caverne door kleine bewegingen in het zout. Door deze te meten kan Corre Energy volgen hoe de caverne zich gedraagt tijdens de perslucht opslag. Daarom zal Corre Energy deelnemen in het microseismisch monitoringsnetwerk dat EnergyStock en Nobian rondom de Zuidwending zoutdome hebben geïnstalleerd.

We zullen hier de komende tijd meer over delen. Heb je vragen of maak je je zorgen? Stuur een DM of mail naar [email protected].

Meer informatie vind je ook op onze site bij de FAQ’s.
...

Het gebruik van perslucht gaat meer dan 4.000 jaar terug en is altijd een belangrijke motor geweest voor technologische vooruitgang.

Hoewel deze historische toepassingen niet gericht waren op energieopslag, bieden ze inspiratie om energie-efficiëntie van de huidige CAES-systemen te verbeteren.

Hieronder lees je een korte samenvatting:

De eerste perslucht techniek werd gebruikt om vuur aan te wakkeren. Dit werd gedaan met een zogenaamde blaasbalg. Dat is een soort pomp om lucht te richten op het hout dat je wilt verbranden.

👉 1857: Daarna werd CAES gebruikt in de mijnbouw om rotsboren aan te drijven. Dit kreeg meer naamsbekendheid toen er in 1871 de 13,7 km lange Mont Cenis Tunnel gegraven werd.
👉 1880: Daarna kreeg CAES ook bekendheid in de USA om rotsboren transport-, pomp- en stempelmachines aam te drijven.
👉 1889: Het persluchtnetwerk in Parijs begon als een systeem dat uitsluitend was ontworpen voor het regelen van klokken door impulsen van perslucht die door ondergrondse leidingen werden gestuurd.
👉 In 1889 regelde het netwerk in Parijs 8.000 klokken via 65 km leidingnet.
👉 Over een periode van 33 jaar vanaf 1896 werden achttien gigantische hydraulische luchtcompressoren gebouwd, voornamelijk in de VS, Canada, Duitsland en Zweden.
👉 In 1978 in Duitsland is een CAES plant in productie gegaan en draait nog altijd.
👉 Evenals de CAES in de VS die al sinds 1991 energie opslaat en levert wanneer het nodig is.

Wij voegen onze CAES installatie in de toekomst graag toe aan dit lijstje!

#caes #perslucht #duurzaam #groeneenergie #duurzaamnederland #windenergie
...

Door groene energie op te slaan voor momenten dat er weinig wind en zon is, zijn we steeds minder afhankelijk van fossiele brandstof. Daarmee behouden we de natuur en blijft de wereld groen. Ook voor de volgende generaties!

Help je ons door ons te volgen, ons profiel te delen en vooral je vragen te stellen?

#sustainableenergysolutions #sustainability #duurzaam #duurzaamheid #persluchtopslag #persluchttechniek #caes #compressedairenergystorage #duurzaamondernemen #groeneenergie #windenergie #zonneenergie
...

Een van de grootste voordelen van perslucht opslag is de hoeveelheid energie die we kunnen leveren.

Batterijen kunnen zo’n zes uur energie leveren. Supergoed natuurlijk! Maar dat is lang niet voldoende.

In Nederland zijn er vaak perioden van drie tot vijf dagen dat er weinig wind en zon is. Daarom hebben we meer groene energie nodig dan alleen batterijen kunnen leveren. Hiermee voorkomen we het gebruik van fossiele brandstof.

Wij geven een flinke duw in de goede richting!

Wil je meer weten? Check onze website voor meer informatie of stuur een DM!

#correenergy #persluchtopslag #sustainability #caes #050 #groningen #duurzaam #duurzaamheid #sustainableliving #sustainabledevelopment #sustainableenergy #sustainableenergysolutions
...

Opslag van duurzame energie is nog geen feit. Daarom moeten we zuinig zijn met de groene energie die er wél is om het verbruik van fossiele brandstoffen te verminderen.

Hoe? 🤷‍♀️
Maak een schermafbeelding voor een taakje in de groene richting!

Let’s go! 💪
...

Wist je dat we heel graag jouw vragen over ons project beantwoorden? Check de FAQ’s op de site of stel je vraag hier!

#persluchtopslag #renewableenergy #herbruikbareenergie #sustainability #duurzaam #duurzaamheid #groeneenergie
...

Tot onze grote schrik kwamen we erachter dat er een klein laagje stof op onze socials lagen. Tijd voor een vette update dus!

Met een team van onder andere geologen, technici, communicatie specialisten, stakeholder managers en juristen timmeren we lekker aan de weg.

Dit is waar we ons op dit moment mee bezig houden vanuit ons kantoor in de Groningse media centrale:

- Vergunningen
- Nieuwe website
- Persluchtopslag op de publieke agenda
- Aankoop land

De wereld van de duurzame energie opslag is nieuw en er zijn veel nieuwe ontwikkelingen. Daarom zijn er veel kansen en soms een ook hobbels op de weg. Hierover vertellen we je in een volgende post meer!

Heb je vragen over ons project? Stuur een DM of reageer in de comments ⬇️.

👋 Team Corre Energy
...

TOP