De techniek

ontdek hoe lucht energie geeft

Een grote

batterij op lucht?

We horen je denken; hoe kan lucht energie opleveren? Dat begrijpen we natuurlijk als geen ander. Daarom leggen we het hier stap voor stap uit: De wind waait en de zon schijnt. Groene energie wordt veelvoudig opgewekt. Maar er is een probleem: we kunnen niet alle groene energie doorgeven aan het energienetwerk. Wij hebben een oplossing: we slaan energie op grote schaal. Groene energie wordt omgevormd tot samengeperste lucht en wordt bewaart in de caverne. Als er weinig wind en zon is laten we de lucht uit de caverne stromen om er met een turbine energie van te maken. De groene energie wordt doorgegeven aan het netwerk. Je bakt thuis een ei op groene energie in plaats van bijvoorbeeld gas.

Samengevat heet deze techniek: compressed air energy storage (CAES) of persluchtopslag.

De ontwerpfase

Het begint allemaal met het ontwerpen van de installatie en de twee zoutcavernes waar perslucht in wordt opgeslagen. Hiervoor is onze collega Hedzer verantwoordelijk.

Vervolgens worden de vergunningen aangevraagd en het ontwerp tot in de kleinste details uitgewerkt.

Wanneer de benodigde vergunningen verleend zijn, begint de daadwerkelijke bouw.

De bouw

De bouw is grofweg in twee delen te knippen: de ondergrondse zoutcavernes en de bovengrondse installatie.

Ondergrondse zoutcavernes zijn grote, stevige holtes in de zoutlagen in de bodem die worden gemaakt door zout op te lossen. Met spuit vocht in de zoutlaag waardoor zout vloeibaar wordt, dit heet pekel. De pekel wordt vervoert via pijpen naar de industrie. Daarna heeft de caverne rust nodig voordat het in gebruik wordt genomen. Aan de bovenkant van de caverne worden vervolgens nog onderdelen geplaatst om de aansluiting te kunnen maken met de bovengrondse installatie.

De bovengrondse installatie bestaat uit compressoren om lucht te comprimeren en in de caverne te pompen. Tijdens het comprimeren van lucht komt er veel warmte vrij. Om die lucht af te koelen voor het de caverne ingaat, maken we gebruik van hybride koeltorens. Hierdoor is de temperatuur in de caverne rond de 50 graden Celsius. Dat is een ideale temperatuur om de stabiliteit van de caverne te garanderen. Tijdens de exploitatie van de CAES-faciliteit, in de opslagfase, wordt elektriciteit gebruikt om lucht in de opslagcaverne te persen. In de opwekkingsfase wordt de perslucht vrijgegeven en verwarmd om turbines aan te drijven, die indien nodig elektriciteit produceren. Bij het terug leveren van stroom aan het elektriciteit netwerk maken we gebruik van twee Turbine Expanders met een totaal vermogen van 320 MW. Tijdens de expansie van de lucht koelt deze af. Daarom moeten we de lucht weer iets opwarmen.

Feiten en cijfers

Om elektriciteit op te wekken gebruiken we in Nederland 58% aardgas, 26% steenkool en 13% andere vormen van energie. Slechts 8% van onze energie komt uit hernieuwbare energiebronnen.

Onze technologie maakt het mogelijk om 4 gigawatt aan energie op te slaan. Dit kun je vergelijken met de elektriciteitsbehoefte van ongeveer van alle huishoudens in de provincie Groningen.

Blijf op de hoogte het laatste nieuws

volg het verhaal op Instagram

[instagram-feed feed=3]
TOP